2014-02-23

Ukraina – Gränslandet


Ukraïna är kanske protoindoeuropéernas tidigaste bosättningsområde men självaste namnet på landet ukraina betyder något så träffande och ordagrant som ‘gränslandet’ på fornöstslaviska og benämndes så då det var gränslandet, eller frontlandet, för Ryssland under de tatariska invasionerna under 1200-talet.

Landet har även kallats Lilla Ryssland till skillnad från Storryssland, när dess medeltida dömen separerades från Moder Ryssland som ett resultat av mongolinvasionerna.

Än idag ser man spänningarna i den regionala politiken emellan dessa länder med grund i dessa båda språkfinurlingar. Det finns ingen anledning att tro att detta kommer ändras de närmsta hundra åren.

Bättre är om Ukraina uppdelas.























~

2014-02-06

Påven går emot avlyssning


Den koptisk-ortodoxa påven Shenouda III har förbjudit bikt över telefon eftersom underrättelsetjänsten kan avlyssna bekännelserna... Ledaren för de flesta av Egyptens miljontals kristna sade också att bikt över internet är ogiltig.



har de svenska småbiskoparna framfört samma, med sakrament synsätt, eller tycker man i god lutheran anda att underkastning gentemot staten skall ske?




















~


TT-AFP, “Påve förbjuder telefonbikt”, i SvD 27 december 2008, s. 42